När det kommer till vilket operativsystem användare föredrar hittar man ofta väldigt polariserande åsikter. De flesta har sin favorit och även om de kanske inte har mycket erfarenhet med det andra systemet, kanske till och med ingen erfarenhet alls, håller de bestämt fast vid sin åsikt om vilken som egentligen är bättre. När det dock kommer till kritan är det inte så enkelt att säga bestämt att en är objektivt bättre än den andra. Vad man dock kan göra är titta på ett par olika punkter. 

Båda dessa har dock förändrats med tiden i och med nya mjukvaruversioner, vilket är varför man egentligen borde ta med den senaste versionen i beräkningen. Detta är precis vad M3 brukar göra när nya versioner dyker upp. Det är alltid intressant att se hur de ställer sig mot varandra i detta avseende.

En faktor som ofta är avgörande för konsumenten är så klart priset och här kan man ju onekligen se en fördel med att välja Android då man kan få en Androidmobil för bara några hundralappar medan även den billigaste iPhonen går på ett par tusen. Naturligtvis finns det alltid sätt att få ned priset något. Reor dyker ju upp titt som tätt och med ytterligare hjälp från en rabattkod till en butik som exempelvis Dustin kan även de dyrare mobilerna bli överkomliga i pris.

Flexibiliteten är också i regel högre bland Android där man kan förändra och byta ut en hel del medan iOS ofta är låst till vissa standardupplägg. Denna flexiblitet betyder dock att allt inte alla gånger fungerar ihop då många olika utvecklare kan vara inblandade. Så när det kommer till enkelhet i användande är det många som just föredrar iOS.

Ett område där dock iPhones har fått en hel del klagomål är att de använder sig av en helt egenutvecklad laddningskabel och inte en micro usb som idag används av praktist taget alla andra smartenheter. Denna kabel är dessutom dyr, speciellt i jämförelse med en micro usb och är inte lätt att få tag på heller.

När det kommer till appar finns det ingen klar vinnare. Oavsett vad man är ute efter finns det antingen till båda systemen eller ingen av dem.