Är man sjövan så kanske man kan navigera genom erfarenhet och den vana man fått genom att känna igen sig i de vatten man är ute med sin segelbåt eller annan typ av båt. Det finns dock bra teknik för dig på sjön eller havet som kan hjälpa dig att navigera.

Är man ute på havet så är sjökort ett måste och dessa finns idag i digital form och kan köpas på nätet. Se också till att du har bra GPS med plotter där ni på ett smidigt sätt kan navigera. Med hjälp av dagens satelliter så ser ni exakt var ni befinner er och med sjökortet ser ni var ni ska. Detta är ett fantastiskt hjälpmedel för er som är ute på havet och seglar eller kör med er båt.

Ekolod är också bra att ha installerat på sin båt då man kan se hur botten ser ut om man känner sig osäker i farvattnet. grynnor och annat kan upptäckas i god tid så man slipper grundstötning. Radar kan också vara något som man vill installera i sin segelbåt. Då får du bra koll på vad som finns runt din båt och ser i god tid hur andra båtar är i farleden. Om det är mörkt eller dimma så kan detta hjälpa dig otroligt mycket.