Det finns en ökning av intresset att vistas ute i skog och mark. För att du ska kunna njuta av dina strapatser utomhus så gäller det dock att vara väl förberedd. Att ha friluftsliv som stort intresse kräver förberedelser och en del kunskap.

Viktigt med förberedelse

Har man inte varit så mycket på aktiviteter i skog och mark så finns det saker som man bör ha i åtanke. Främst är utrustning och kläder en viktig detalj innan man ger sig ut. Mycket beror på vilka aktiviteter som ska genomföras. Karta och kompass kan vara din bästa vän om du ger dig ut i okända områden. Men även kläder är viktigt för att vistelsen ute ska bli så bekväm som möjligt.

Börja hemmavid

Det kan vara så att man börjar hemmavid i närområdet och platser som man är bekanta med. Det är inte alls nödvändigt att första utomhusaktiviteten ska vara Abisko eller något annat stort. Börja hemmavid då det säkert finns härliga platser att besöka runt knuten. Kolla upp om det finns någon lokal organisation i närheten som kanske anordnar upplevelser och äventyr i er närhet.

Större upplevelser

Med mer rutin så kan man ge sig ut på större upplevelser som exempelvis fjällvandring eller annat som kan intressera. Den rutin som man får genom sina strapatser hemmavid tar man med sig på sina längre utflykter. Ger man sig ut på längre vandringar så är säkerheten viktig. Håll koll på vädret och hur det kan komma att utvecklas. Meddela alltid er position till vänner och bekanta så de vet var ni befinner er.